Bereidingswijze
Tijdens dit recept maken we een pasteitje met een ragoût van kip, prei en kastanjechampignons en wafels.
Ragoût
- Boen de champignons schoon met keukenpapier en snijd ze in plakken
- Verwijder het groen van de prei, snijd ze in de lengte doormidden en spoel ze schoon onder de kraan. Snijd het preiwit in dunne ringen
- Versnipper de ui en hak de knoflook fijn
- Maak een roux van de boter en bloem op matig vuur. Blus met de witte wijn en bouillon en roer alles met een garde glad totdat alle klontjes zijn verdwenen. Voeg hierna de volle melk stapsgewijs toe en zet het vuur uit
- Snijd de kipfilet in blokjes en kleur ze 3 minuten op hoog vuur met een klontje boter in een andere pan. Voeg de cognac toe en flambeer.
- Voeg nu de champignons, uien, knoflook, kruiden (behalve laurier) en citroenrasp toe en bak alles 5 minuten mee op matig vuur.
- Voeg toe aan de bechamelsaus (met de laurier) en laat nog eens 10 minuten sudderen op laag vuur. Blijf wel regelmatig roeren.
- Breng op smaak met vers gedraaide zwarte peper en wat zout en plaats in een pasteibakje. Garneer af met wat verse kruiden
Pasteibakjes
- Leg 8 plakken bladerdeeg uit op bakpapier
- Roer een eitje los met een vork
- Steek 4 rondjes met een diameter van circa 10 cm uit 4 plakken bladerdeeg
- Laat ze er gerust in zitten en bestrijk het rondje met wat ei en strooi er vervolgens wat sesamzaadjes en Parmezaanse kaas over
- Bestrijk nu de randen van de andere 4 plakken bladerdeeg met wat ei
- Leg voorzichtig het vierkant met het uitgestoken rondje boven op de ‘vierkante’ plak en druk zachtjes de buitenranden aan. Herhaal dit 3 keer zodat je vier ‘bakjes’ hebt
- Laat de bladerdeegbakjes 15 minuten rusten in de koelkast want dan rijzen ze beter zodra je ze in de oven plaatst
- Verwarm de oven op 200°C
- Bak de pasteibakjes in circa 22 minuten goudbruin in de oven. Hierna kunt u voorzichtig het rondje lossteken met een mesje zodat er een kuipje ontstaat. Dit rondje gebruikt u als dekseltje nadat de ragoût erin is geplaatst
Nb. : pas op want dit is best wel een machtig gerecht. Eventueel kunt u ook 16 kleinere pasteibakjes (uit 8 plakken bladerdeeg) maken met dit recept.
Wafels
- Splits de eieren en klop de eiwitten stijf
- Snijd de vanillepeul in de lengte doormidden en schraap het merg eruit
- Smelt de boter in een pannetje
- Meng de bloem met de vanille, basterdsuiker en zout in een kom
- Roer de opgeklopte eiwitten en eigelen erdoor
- Roer vervolgens ook de gesmolten boter erdoor
- Voeg de melk toe en meng goed
- Laat 1 uur op kamertemperatuur rusten
- Giet het beslag in een wafelijzer en bak het beslag in 4 á 5 minuten tot wafels
Ragoût
250 g scharrelkipfilet / scheutje cognac / 100 g kastanjechampignons, in plakken / 1/2 ui, versnippert / 1 teentje knoflook, fijngehakt / 1 preiwit, in ringen / 25 g boter / 50 g bloem / 200 ml volle melk / ½ dl kippenbouillon / ½ glas droge witte wijn / 2 takjes tijm / 1 el peterselie, versgehakt / 1 laurierblad / ½ tl komijnpoeder / rasp van een halve citroen / zwarte peper en zout
Pasteibakjes
8 plakken bladerdeeg / 1 ei / 1 tl sesamzaadjes / 40 g Parmezaanse kaas, geraspt
Wafels
300 g zelfrijzend bakmeel / 75 g lichte basterdsuiker / snufje zout / 2 eieren / 100 g boter / 400 ml melk / 1 vanillestokje