Bereidingswijze
Tijdens dit recept maken we een Krokant gebakken zalm met tomatenbrood, broccoli en avocado-tartaarsaus.
Tomatenbrood / gepofte tomaatjes
- Snijd de tomaten doormidden en wrijf hiermee het brood in. Dit doe je door er flink in te knijpen zodat de pitjes en het sap in het brood kunnen trekken
- Meng de knoflook met de olijfolie en peper en zout. Bestrijk hierna het brood lichtjes met dit mengsel in. Gebruik een kwastje en leg op een ovenschaal
- Leg hierna de kerstomaatjes in dezelfde ovenschaal, bestrooi met het zeezout en besprenkel met olijfolie
- Bak het brood en pof de tomaatjes 20 minuten in een voorverwarmde oven van 160°C
Avocado-tartaarsaus
- Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit, ontvel en snijd in grove stukken
- Blender de avocado fijn met het citroensap
- Voeg geleidelijk de olijfolie toe en blender tot een egale massa
- Breng op smaak met peper en zout en voeg de eidooier, augurkjes, olijven, kappertjes en bieslook toe (niet meer pureren nadat je deze ingrediënten hebt toegevoegd!
Broccoli
- Stoom de broccoliroosjes 4 minuten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een rieten stoommandje die je bij de Toko kunt krijgen. Deze leg je in een grote pan met een bodempje water. Sluit wel de pan met een deksel
- Rooster intussen de amandelen goudbruin in een pannetje zonder boter en de paprikapoeder
- Haal de broccoli uit het stoommandje en bak de stronkjes even in dit pannetje met wat olijfolie en kruid af met wat zout
Krokant gebakken zalm
- Bestrooi de huidzijde van de zalm rijkelijk met zout
- Doe olijfolie in een anti-aanbak pan en zet het vuur matig hoog
- Plaats de zalmfilets met de huidzijde in de pan en bak ze 3 tot 4 minuten
- Bedek ze tijdens het bakken met een laagje aluminiumfolie en plaats hierop een gewicht, bijv. een andere pan of een schaaltje. Hierdoor wordt de zalm egaler gegaard en voorkom je dat de huid krom gaat trekken
- Zodra het vlees voor ¾ wit is aan de zijkant kun je het gewicht eraf halen en de zalmpjes nog een 3 minuten op laag vuur bakken op de andere zijde
- Zet het vuur uit en laat in de pan nagaren tot uitgifte
Presentatie
- Snijd een snee brood diagonaal door, leg ze op elkaar en plaats midden op een bord
- Plaats hiernaast een zalmfilet met de huidzijde boven
- Leg hiertussen de broccoliroosjes
- Nappeer de tartaarsaus op de zalm en garneer af met 3 kerstomaatjes
Tomatenbrood / gepofte tomaatjes
4 sneden volkorenbrood / 2 el olijfolie / 2 tomaten / 1 teentje knoflook, fijngehakt / peper en zout / 12 kerstomaatjes / 1 tl grof zeezout / 3 el olijfolie
Avocado-tartaarsaus
1 avocado / sap van 1 citroen / 1 dl olijfolie / 1 augurk, in kleine blokjes / 16 kappertjes, grofgehakt / 8 ontpitte zwarte olijven, grofgehakt / 1 eigeel, gekookt en verkruimeld / 1 el bieslook, fijngesneden / peper en zout
Broccoli
1 broccoli, in roosjes / zout / 1 el geschaafde amandelen / ½ tl paprikapoeder / scheutje olijfolie
Krokant gebakken zalm
4 zalmfilets met huid / 1 tl zout / 4 el olijfolie / (citroensap: als je geen tartaarsaus maakt)