Bereidingswijze
Tijdens dit recept maken we een dorade in zoutkorst met aardappelpuree en kerrieworteltjes.
Dorade
- Maak de visjes schoon, spoel ze schoon en dep ze goed droog met keukenpapier. Pas op dat je de buikholte niet te veel opensnijdt want dan blijven de kruiden ed. er niet goed inzitten. De schubben, de kop en de vinnen hoeven niet verwijderd te worden
- Verwarm de oven voor op 225 °C.
- Was de citroen goed en snijd hem in dunne plakken
- Was de kruiden, besprenkel ze met olijfolie en kruid ze met wat peper
- Snijd de venkel doormidden, verwijder de witte kern en snijd in dunne plakken
- Klop de eiwitten schuimig en wit, maar niet stijf. Meng het zout erdoor
- Vul de buikholtes van de visjes met het kruidenmengsel, de knolvenkel en de helft van de citroenplakken
- Spreid ongeveer 1/4 deel van het zoutmengsel uit over een bakplaat. Leg de visje op het zout en verdeel de rest van het zout over de vis. Zorg dat de vis goed afgedekt is door de zoutlaag.
- Bak de visjes in het midden van de oven in circa 25 minuten gaar
- Breek de zoutkorst van de vis met een hakmes of groot mes
- Verwijder het vel voorzichtig mee. Doe dit voorzichtig zodat er geen zout achterblijft.
- Fileer de vis, en serveer met olijfolie (een aparte saus voor deze heerlijke bereiding is niet persé nodig!)
Kerrieworteltjes
- Maak de bospeentjes schoon (loof eraf)
- Maak de wortels schoon en snijd ze in plakken
- Kook de bospeentjes en wortelplakjes in gezouten water met een ½ el kerriepoeder beetgaar. Pas op want de bospeentjes zijn eerder gaar
- Laat goed uitlekken in een vergiet
- Meng 100 ml bouillon met 1 el olijfolie, karwijzaad en een ½ el kerriepoeder en stoof hierin de worteltjes totdat bijna al het vocht is verdampt
- Voeg een klontje boter toe en kleur de worteltjes licht aan
- Breng op smaak met wat zout indien nodig
Aardappelpuree
- Schil de aardappels, snijd ze in blokken en kook ze in lichtgezouten water in circa 20 minuten beetgaar
- Giet ze af door een vergiet en kook ze nog even droog in de pan. Zet het vuur hierna onmiddellijk uit
- Verwarm de melk en doe hier de boter en nootmuskaat bij
- Voeg toe aan de aardappels en maak een fijne puree met een stamper (niet met een staafmixer!)
- Voeg de eidooiers toe en breng op smaak met peper en zout
- Als u houdt van een frisse smaak dan kunt u er wat azijn of citroensap aan toevoegen. Een frisse smaak combineert namelijk altijd goed met vis
Presentatie
- Zet 4 borden uit in de oven
- Maak een mooi bergje of lijntje met de aardappelpuree
- Strooi er de verschillende worteltjes omheen
- Plaats de vis er bovenop
- Plaats er vervolgens de 3 bospeentjes tegen
- U kunt evt. nog het bakvocht van de worteltjes opwarmen met een extra klontje boter en deze druppelen over de vis en puree voor een extra mooi effect (een saus is niet nodig want de vis is sappig genoeg bij deze bereiding)
Dorade
3 grote dorades óf 2 zeebaarzen van circa 1 kg, schoongemaakt / 8 eiwitten / 2 kilo grof zeezout / 6 takjes peterselie / 3 takjes tijm / 3 takjes dille / extra vergine olijfolie / 1 citroen, in dunne plakken / 1 venkel, in plakjes / peper
Kerrieworteltjes
12 kleine bospeentjes / 2 gele wortels / 2 paarse wortels / 1 winterpeen / 1 el kerriepoeder / ½ el karwijzaag / 100 ml kippenbouillon / olijfolie / 1 klontje roomboter / zout
Aardappelpuree
1 kilo aardappelen / 800 ml liter melk / 2 eigelen / snufje verse nootmuskaat / 50 g boter / peper en zout / (2 el versgeperst citroensap) / peper en zout