We smelten de kazen!

< Bekijk alle kookcolumns

Kaas is één van de grote uitvindingen van de mensheid. De kaasmakerij begon als een simpele manier om  de overvloed van het melkseizoen te concentreren en te conserveren. Kaas vormde vroeger een belangrijke bron van eiwitten die als brandstof diende voor zware lichamelijke inspanningen op het platteland of elders waar echte spierkracht vereist was. Voor veel arbeiders was consumptie van vlees namelijk te duur. Kaas vormde een prima alternatief hiervoor. Tegenwoordig is kaas vooral een luxe artikel en biedt in gastronomisch opzicht talloze interessante mogelijkheden.
In Frankrijk zijn bepaalde streken beroemd om hun kaas. West- en Noord Frankrijk met zachte soorten, de Touraine en Poiteau met geitenkazen, Midden Frankrijk met blauwschimmelkazen en het Alpengebied met harde kazen. Nederland wordt vooral geroemd om haar harde kazen terwijl België, net als Frankrijk, meer variëteit heeft.
Kaas bevat veel eiwitten die een belangrijke bouwstof voor het menselijk lichaam zijn. Onze weefsels bestaan voor een groot gedeelte uit eiwitten. Deze weefsels ondervinden dagelijks schade die hersteld wordt door nieuwe eiwitten te gebruiken. Ook voor groei van weefsels zijn eiwitten nodig zoals bij opgroeiende kinderen en sporters.

In deze tijd is een kaasfondue misschien een goed idee om eens gezellig met vrienden een avond aan de tafel door te brengen. Bijkomend voordeel is dat je een kaasfondue snel klaar hebt. Kaasfondue komt van oorsprong uit de Zwitserse Alpen. Daar wordt al eeuwenlang kaas gesmolten in een grote pan die boven een vuur hangt. De ingrediënten van een kaasfondue zijn Alpenkaas (Gruyère en Emmentaler), een zure witte wijn, knoflook, peper, verse nootmuskaat, klein scheutje kirsch en eventueel wat aardappelzetmeel om een goede binding tot stand te brengen. Zorg er voor dat u de knoflook niet laat verbranden want dat veroorzaakt een bittere smaak. Ook kan het verassend zijn om een stukje blauwschimmelkaas (blue d’Auvergne) en/of roodschimmelkaas (Chimay) toe te voegen. Door hiermee te experimenteren kunt u zelf uw perfecte kaasfondue maken! Als de kaassaus draderig en taai wordt, kunt u het best een scheutje (zure) witte wijn  of citroensap toevoegen.
Serveer met knapperig brood, vis, schaaldieren, rauwkost etc. Een witte wijn uit de Elzas of Moezel (Pinot Blanc of Riesling) of een droge witte Bourgogne (Chardonnay) combineert uitstekend. Voor liefhebbers van rode wijn is een fruitige rode wijn (Merlot of Pinot Noir) aan te raden.

Reserveer een kookcursus of dien een aanvraag in Reserveer hier >
Nog niet overtuigd van de gezelligheid bij Let's Cook? Bekijk meer foto's en video's >
Kookstudio Let's Cook heeft luxe kookworkshops én is goed bereikbaar!

Vanaf het centrum van Eindhoven bent u er al binnen 20 minuten en vanaf het centrum van Weert, Valkenswaard en Leende bent u er binnen 10 minuten. Parkeren is gratis!

Pieter en Marleen Hermus
Deken van Baarsstraat 6a
6021BH Budel

06 53 166 799
info@kookstudioletscook.nl
© 2013 - 2024 - Kookstudio Let's Cook / Realisatie: Patrick Smeets