Hoeveel geluk kun je hebben! Tijdens een weekendje uit in België, dat bovenaan staat in mijn ontdek-je-ideale-plekje lijstje, hadden we een hotel geboekt in Genval, een klein dorpje in de Ardennen. Het hotel was in Victoriaanse stijl en lag riant aan een groot meer. We kregen er de mooiste kamer met een 220° panoramisch uitzicht. Onze kamer was klassiek ingericht, met een antiek ledikant en zwierige gordijnen erboven.  Voor het diner waren we aangewezen op het nabijgelegen, maar moderne (hoofd)hotel. Het had een restaurant dat onder de categorie, 13 in een dozijn, past. Zo eentje die je de volgende dag al vergeten bent. Hier reizen we dus, mooi niet, helemaal voor naar af naar de Ardennen.

Van de portier kregen we een tip dat er een leuk restaurantje in het dorp lag waarvan hij dacht dat deze wel eens zou kunnen voldoen aan onze kritische maatstaven. Nou dat hij dus helemaal juist ingeschat. Het was een authentiek en gezellig restaurant met een eigenaar die er zijn hele Ziel en Zaligheid had ingelegd. En nou komt het; hij vierde net op die avond het 10-jarig bestaan van zijn zaak! Voor zijn vrienden, familie en vaste gasten had hij die avond werkelijk alles uit de kast gehaald. Het was dan ook stijf uitverkocht, op één klein tafeltje in de hoek na, waar wij mochten plaatsnemen. Een pianist speelde en zong sfeervolle Franse chansons die navolging vonden bij de aanwezigen. En ze hadden kreeft op het menu voor de prijs van 10 euro! Niet één gang, niet twee, of drie maar, maar liefst vier gangen kreeft met een heerlijk dessert toe. Nu moet u weten dat ik dol ben op kreeft. Daar kunnen ze me zelfs voor wakker maken en dat wil wat zeggen..

Een kreeft is lekker sappig en smaakt heerlijk; licht zoetig, nootachtig en een beetje popcorn-achtig. Het meeste vlees zit in de staart en de scharen. De scharen hebben een duidelijk andere smaak dan de staart. Ze smaken voller doordat ze langzamere, rode spieren bevatten. Bij het bereiden van schaaldieren ontstaat de meeste smaak als ze in hun pantser worden klaargemaakt. Dit pantser beperkt namelijk de lekkage van smaakstoffen uit het vlees en bevat zelf ook smaakstoffen die, na verhitting, aan het vlees worden afgegeven. Een kreeft smaakt het lekkerst als die zo vers mogelijk is. Vandaar dat ze meestal levend worden verkocht. Vaak komen kreeften echter uit verre bestemmingen. Ze komen dan meer dood dan levend aan in een doosje. De stress en het leed proef je. Want een kreeft heeft zich als het ware, zelf verteerd vanbinnen, na zo´n lange reis. Koop een kreeft daarom altijd rechtstreeks en spartelend uit ´het aquarium´ van de vishandel. Wikkel hem in een vochtige doek, bewaar in de koelkast en eet hem zo snel mogelijk op. Dan is hij trouwens ook het snelst uit zijn lijden verlost. Hier bestaan verschillende theorieën over. Sommige koks steken een priem of een puntig mes tussen de ogen. Vaak zie je dan dat een kreeft nog minuten lang blijft doorspartelen. De meest diervriendelijke manier vind ik door hem met ijs te verdoven. Dan raakt de kreeft in coma en voelt niets meer als hij in de hete pan met water naar de kreeftenhemel gaat. Leg hem daarom een half uurtje van tevoren in de diepvries of in een pan met flink gezouten water met ijsklontjes. Kook de kreeft in ieder geval in een ruime hoeveelheid court-bouillon (minstens 4 liter per kreeft). Want als je te weinig water gebruikt dan koelt het vocht  te veel af nadat je de ´ijskoude´ kreeft erin hebt gedaan. Bovendien kan het lijden hierdoor langer duren en de garingstijd te lang. Zet het vuur wel uit, na het in de pan doen, want een kreeft moet eigenlijk gepocheerd (onder het kookpunt) worden. Doe dit ongeveer 4 minuten. De court bouillon moet u echt weggooien want hier kunnen darmresten inzitten. Het schoonmaken van een kreeft is een tijdrovend maar leuk werkje. Snijd een kreeft door de lengte in tweeën. Het coraal (de eitjes) en de romige zachte delen in de kop kunt u eten. Verwerk deze in de saus. De schalen, die je voorzichtig breekt met de botte kant van een hakmes, vormen de basis van een heerlijke kreeftenboter of kreeftensoep (bisque). Het dus vooral om de staart en de scharen. Voeg nooit te veel smaken toe! Gebruik alleen wat knoflook, vers citroensap, room en peper en zout.

Reserveer een kookcursus of dien een aanvraag in Reserveer hier >
Nog niet overtuigd van de gezelligheid bij Let's Cook? Bekijk meer foto's en video's >
Kookstudio Let's Cook heeft luxe kookworkshops én is goed bereikbaar!

Vanaf het centrum van Eindhoven bent u er al binnen 20 minuten en vanaf het centrum van Weert, Valkenswaard en Leende bent u er binnen 10 minuten. Parkeren is gratis!

Pieter en Marleen Hermus
Deken van Baarsstraat 6a
6021BH Budel

06 53 166 799
info@kookstudioletscook.nl
© 2013 - 2025 - Kookstudio Let's Cook / Realisatie: Patrick Smeets