Wat is mooier dan een vakantie op en rond de zee in een mediterraan land met pittoreske haventjes waar vissers met hun netten in de weer zijn of hun vangst aan land brengen terwijl  gestreste bootpassanten hilarische toeren ondernemen om hun (huur)jachten aan te leggen? Van de wal komen aroma´s uit keukens van familie-restaurantjes je tegemoet die je het water in je mond doen lopen. Het kost me met de gedachte hieraan geen moeite om de verrukkelijke geur van verse vis-, en kreeftgerechten die met knoflook zijn bereid voor de geest te halen.

Knoflook is een uitgesproken smaakmaker dankzij haar heerlijke geur en pittige aroma. Het is een onmisbaar ingrediënt in de wereldkeuken maar heeft inmiddels ook in veel van onze traditionele gerechten een vaste plaats verdiend en wordt door iedere zelfrespecterende kok gebruikt. Knoflook kan op diverse manieren worden verwerkt: rauw in salades en kruidenboter, om vlees en vis op smaak te brengen, in diverse sauzen of meegekookt in soepen en stoof- en groenteschotels.

Knoflook wordt al heel lang in Azië, Europa en Afrika gewaardeerd. De Grieken, Chinezen en Egyptenaren wisten er wel raad mee. Naast gastronomische toepassingen stond knoflook ook bekend om haar medicinale werking. Hier waren de Egyptenaren in het derde millennium voor Christus al van op de hoogte. Knoflook stond symbool voor fysieke kracht en werd door artsen in de oudheid geroemd. In het oude Egypte werd de plant als heilig beschouwd. Artsen zwoeren hun eed onder het aanroepen van de Knoflook. In de bijbel wordt knoflook vermeld als één van de planten waarnaar men terug verlangt na de vlucht uit Egypte. In de middeleeuwen was knoflook een soort wondermiddel voor bijna alle ziekten. Het verhaal gaat dat tijdens de pestepidemie in Frankrijk gevangenen werden gebruikt om de lijken te ontruimen die getroffen waren door de pest. Veel van deze gevangenen overleefden het, wat men uiteindelijk toeschreef aan het royale gebruik van knoflook in de gevangenissen van die tijd. Uit wetenschappelijk onderzoek in onze tijd naar de werking van natuurlijke medicijnen is uit onderzoeken naar voren gekomen dat er maar liefst 150 verschillende voordelen zijn die knoflook op de gezondheid kan hebben. Zo werkt knoflook cholesterol verlagend. Het helpt bij het ontspannen en vergroten van de bloedvaten in het lichaam en verbetert de bloedcirculatie wat bloeddrukverlagend werkt en levensbedreigende situaties zoals een hartaanval of hersenbloeding kan voorkomen. Ook helpt knoflook bij de bestrijding van infecties. Het bezit krachtige antibacteriële, antivirale en antischimmel eigenschappen terwijl het de darmflora niet, zoals de meeste farmaceutische antibiotica bijna zonder uitzondering doen, beschadigt. Knoflook kan daarnaast het risico op kanker (borstkanker, darmkanker, eierstokkanker, prostaatkanker en slokdarmkanker) verkleinen en het immuunsysteem versterken. De geneeskundige werking van knoflook is te danken aan de zwavelbevattende stof allicine. Deze stof zorgt ook voor de geur en de smaak van knoflook. Wil je het maximale voordeel uit knoflook halen, voeg dan elke dag rauwe knoflook aan je voedingspatroon toe! Houd er wel rekening mee dat je niet meer dan 3,5 teen verse knoflook eet want anders kunnen er minder gunstige bijwerkingen ontstaan (die u op internet kunt terugvinden).

Knoflook smaakt heerlijk maar stinkt wel als je het rauw eet zoals in shoarma´s of knoflooksausjes. Het scheelt als je de groene kiem(kern) verwijdert want deze is het meest bittere en scherpe stukje van de knoflook. Mensen die slecht tegen knoflook kunnen, verdragen de knoflook vaak wel als de kern verwijderd is. Ook verdwijnt de penetrante geur van knoflook door hem in soepen of sauzen te mee te koken of hem voor gebruik 2 of 3 keer in wat melk te koken. Het ergst is nog de geur die het lichaam de dag na de consumptie van knoflook verspreidt. Uit alle poriën dampt een penetrante walm die voor jezelf én voor je omgeving vervelend is. Hier is helaas geen kruid tegen gewassen. Ook niet met een pepermuntje of peterselie. Het blijft een dilemma want al is de smaak van knoflook hemels, de vervelende penetrante geur zult u op de koop toe moeten nemen.

Reserveer een kookcursus of dien een aanvraag in Reserveer hier >
Nog niet overtuigd van de gezelligheid bij Let's Cook? Bekijk meer foto's en video's >
Kookstudio Let's Cook heeft luxe kookworkshops én is goed bereikbaar!

Vanaf het centrum van Eindhoven bent u er al binnen 20 minuten en vanaf het centrum van Weert, Valkenswaard en Leende bent u er binnen 10 minuten. Parkeren is gratis!

Pieter en Marleen Hermus
Deken van Baarsstraat 6a
6021BH Budel

06 53 166 799
info@kookstudioletscook.nl
© 2013 - 2024 - Kookstudio Let's Cook / Realisatie: Patrick Smeets