Smaken verschillen maar voor velen is een menu niet compleet zonder een lekker chocolade dessert. De romige smaak maakt chocola onweerstaanbaar. Het is geen wonder dat chocola al eeuwen populair is! Het is net zo verslavend en opwindend als koffie. Welke vrouw heeft nooit haar verdedigingswerken voelen instorten bij het zien van een chocolademousse….?
Chocolade was de heilige drank van de Azteken en werd alleen door de adel gedronken. Ze dachten dat chocolade als
liefdeselixer werkte en dronken er een beker van voordat ze gingen ´slapen´. Halverwege de 16e eeuw won de chocoladedrank nog meer aan populariteit en vormde deze het middelpunt van sociale bijeenkomsten van de elite in Londen. De meeste cacaobonen komen tegenwoordig uit West-Afrika. Voor de productie van chocola worden de vruchten van de cacaoboom geplukt, de vruchten geopend en de bonen eruit gehaald. Deze bonen worden gefermenteerd, gedroogd, schoongemaakt, geroosterd en gepeld. Tijdens het malen van de bonen komt er cacaoboter vrij en door de warmte die ontstaat uit dit proces, versmelt de cacaoboter met de cacaobonen. Hierdoor ontstaat vloeibare chocoladedrank die de basis vormt van ontelbare chocoladevariëteiten. Hoe meer cacaoboter de chocolade bevat, hoe zachter hij is. Chocolade wordt zoet door er suiker of honing aan toe te voegen en wordt romiger door de toevoeging van melk. Als u van wijn houdt, is het belangrijk dat u wijnen uitkiest die in harmonie gaan met het gerecht zodat ze elkaars smaak kunnen versterken. Er zijn maar weinig wijnen die goed combineren met chocolade. Probeer eens een Banyuls. Deze wijn is geschikt vanwege haar sterke, warme en zoete smaak die overeind blijft bij de indringende smaak van chocolade.
Chocolademousse 170 g bittere chocolade / 3 el sterke koffie / eiwit en eigeel van 2 eieren, afzonderlijk geklopt / 100 g slagroom, yoghurtdikte geklopt / 1 el sinaasappellikeur / (evt. een paar druppels vanille essence)
Klop de eieren en de slagroom. Verwarm de koffie en smelt hierin au bain-marie de chocolade. Voeg de geklopte eidooiers toe en meng met de chocolade. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Voeg eerst de eiwitten voorzichtig toe en daarna de slagroom, de vanille en de likeur. Hierbij is het belangrijk dat de mousse luchtig blijft! Dit bereikt u door een pannenlikker te gebruiken en niet langer te mengen dan nodig is (totdat alles egaal van kleur is). Doe in coupes en zet weg in de koelkast.