Een limoen en een citroen zijn beide citrusvruchten met een hoge zuurgraad en een frisse smaak. Het zijn vruchten van bomen of struiken van het plantengeslacht Citrus. Net als alle citrusvruchten komen citroen- en limoenbomen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. De bomen groeien in de tropen en soms in de subtropen. Er zijn wezenlijke verschillen. Een citroen heeft een gele schil en een limoen een groene schil. Ook heeft een citroen pitjes en een veel dikkere schil. Het vruchtvlees van een limoen heeft meer geur en bevat twee keer zo veel sap en is bovendien een kleiner dan een citroen.
Een limoen heeft een wat zachtere, groene smaak die wat weg heeft van munt en specerijen. Het smaakt wat geraffineerder dan een citroen. Met citroenen en limoenen kunt u van alles doen in de keuken omdat het zuur kan zorgen voor smaakbalansen. Gebruik de wat minder uitgesproken citroen bij vis. Het geeft een frisse toets aan de zachte smaak van vis zonder te domineren en kan de vette smaak van vette vis (haring, makreel, paling en zalm) neutraliseren. Gebruik ook citroensap als u visjes paneert want dit neemt veel vet op dat u kunt verfrissen met wat citroensap. Ook bij desserts is het beter om citroensap te gebruiken zodat je de smaken die je wilt bereiken niet overheerst. Maak uw mengkom ‘schoon’ met een papiertje gedrenkt in citroensap want dan worden uw eiwitten stijver. De kruidige smaak van limoensap past beter bij (kruidige) Mexicaanse en Oosterse gerechten. Ook kunt u bij de meeste cocktails of drankjes beter limoensap gebruiken want deze heeft meer body.
Het buitenste laagje van de schil bevat veel aromaten. Schil of rasp geeft veel smaak af in soepen, sauzen en desserts! Maak citrusvruchten in ieder geval goed schoon want ze worden namelijk na het oogsten behandeld met bestrijdingsmiddelen en een waslaagje om ze beter te conserveren. Deze ellende krijgt u eraf door ze even in warm water te wassen en vervolgens goed schoon te borstelen. Gebruik alleen het flinterdunne gele- of groene laagje want het wit is erg bitter en doet al het aroma teniet. Als u uit bent op alleen het sap dan kunt u ze beter eerst even stevig drukkend over het aanrecht rollen of in de magnetron kort opwarmen want hierdoor komt het sap beter vrij.
Bewaar citrusvruchten niet in de koelkast want deze is te koud, te droog en te afgesloten. Maar bewaar ze ook niet te warm. Leg ze liever in de kelder of in een koude kast. Een temperatuur van 14°C is ideaal om ze te bewaren.