De Braziliaanse keuken toont een even grote verscheidenheid als het land zelf, met zowel culturele als streekgebonden verschillen. Om tijdens het WK helemaal in Braziliaanse sferen te komen, moet u echt eens coxinha’s proberen! De coxinha is een populaire krokante snack in Brazilië. Het is een gefrituurd bolletje deeg met een vulling van kip en roomkaas. Je kunt ze bijna overal in Braziliaanse bakkerijtjes en snackbars kopen, maar ze worden evengoed met veel liefde thuis klaargemaakt. Coxinha’s komen heel mooi uit als u er mini kroketjes van maakt in de vorm van een peer. Je bent er wel even mee bezig, maar als u uw vrienden uitnodigt voor een wedstrijd van de Rode Duivels of Oranje is de voorbereiding enorm gezellig.
Recept voor 4 personen:
200 gr kipfilet / 3 dl gevogelte bouillon / 3 el verse bieslook, gesnipperd / 2 el roomkaas
3 el maïskiemolie / 150 gr bloem / 1 teentje knoflook, fijngehakt / ½ ui, fijngesnipperd
½ el paprikapoeder / 50 gr paneermeel / 1 ei / peper en zout
Snijd de kip in blokjes van ongeveer 5 cm. Doe de blokjes samen met de ui, knoflook, bouillon, zout, peper en olie in een pan . Laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Haal de blokjes uit het vocht. Als de blokjes koud zijn, pluk ze los. Meng de bieslook met de paprikapoeder, roomkaas en kip en bewaar. Breng het vocht in de pan aan de kook en voeg bloem toe tot er een deeg ontstaat! Bak op laag vuur nog 3 minuten door. Haal het deeg uit de pan en kneed het zacht. Rol het deeg met een deegroller tot een dikte van ongeveer 1/2 cm. Steek rondjes uit het deeg met een koekjessteker of een klein glaasje. De rondjes moeten groot genoeg zijn om in je handpalm te leggen. Vul ieder rondje met het kipmengsel. Vouw de rondjes dicht en zorg dat de vulling in het deegpakketje zit. Maak er `n soort minipeertje van. Klop de eieren en paneer met het ei en paneermeel. Bak de pakketjes in de olie op 180C tot ze goudbruin zijn. Bon appetit en nu winnen die wedstrijd!!!